Opleiding

Leren parachutespringen

Al sinds de oertijd kijken mensen omhoog en dromen ze ervan om als vogels door het onmetelijke luchtruim te zweven. Parachutespringen maakt die droom werkelijkheid. Bij PCMN kun je leren vliegen zonder vleugels. Wij begeleiden leerlingen stap voor stap naar hun eerste sprong toe.

Wat kun je verwachten? Je krijgt in ongeveer anderhalve dag een uitgebreide static line-opleiding, die uit theorielessen en praktijkoefeningen bestaat. De focus ligt op persoonlijke begeleiding, de veiligheid staat voorop. De lesgroepen houden we daarom klein. We sluiten de opleiding af met een schriftelijke test en een praktijkexamen. Nog hetzelfde weekend maak je de eerste sprong waarbij de parachute automatisch wordt geopend. Na een aantal van deze ‘static line-sprongen’ ben je toe aan de eerste vrije val.

Parachutespringen is een opwindende ervaring. Op een paar kilometer hoogte uit een vliegtuig stappen is met niets beneden te vergelijken. Het is spannend, in het begin best eng, maar altijd onvergetelijk. Veel mensen die het proberen, willen keer op keer terug omhoog voor de sensatie van de vrije val. Een dure sport? Dat valt erg mee. Na je opleiding kost een losse sprong maar rond de dertig euro inclusief materiaalhuur.

 

Wat is static line

PCMN leidt al haar leerlingen op met de static line-methode. Dat betekent dat je direct solo springt, dus niet samen met een instructeur zoals bij tandemspringen of de AFF-opleiding. Een lange lijn, die vastzit aan het vliegtuig, opent je parachute automatisch. Je oefent om een stabiele afsprong te maken. De jumpmaster beoordeelt je exit. Daarna kun je je concentreren op het besturen van de parachute en veilig landen.
Na een paar stabiele afsprongen werk je toe naar de eerste vrije val, waarbij je zelf de parachute opent na een aantal seconden vallen. Hoe lang je over dit vervolgtraject doet, is niet precies te zeggen. De een is al na het minimum van vijf static line-sprongen toe aan de eerste vrije val, anderen doen er wat langer over. De begeleiding is daarom echt maatwerk.
Na de vijf sprongen die bij de opleiding horen, betaal je voortaan per sprong. Je kunt een parachute van PCMN huren. Meer informatie over onze sprongprijzen vind je hier.

Andere Nederlandse parachutistencentra werken ook wel met de Accelerated Freefall-opleiding (AFF). Die is een stuk duurder. Het voordeel is dat je gelijk bij de eerste sprong een lange vrije val van vier kilometer hoogte maakt. Twee instructeurs springen mee en houden je vast, zodat je niet gaat buitelen. Het voordeel van static line is, behalve de lagere kosten, dat je stapsgewijs naar de vrije val toe werkt waardoor je je beter op elk aspect van de sprong kunt concentreren. Static line en AFF kiezen een verschillende benadering, maar het zijn allebei goede manieren om te leren springen.

 

Kosten

De opleiding static line kost € 445,- (wijzigingen voorbehouden). Dat is inclusief de instructie, vijf sprongen, de huur van het materiaal, een aanvullende WA-verzekering en het verplichte aspirant-lidmaatschap van luchtvaartvereniging KNVvL. Je bent voor de rest van het jaar lid van PCMN.
Voor het begin van de opleiding kun je het cursusgeld contant betalen of pinnen. Annulering is alleen mogelijk voor de opleiding begint. We geven geen restitutie meer als de opleiding is begonnen.

 

Extra kortingen

Studenten en militairen betalen slechts € 420,-.
Doe je voor 1 juli de opleiding, dan krijg je de eerste vrije val sprong gratis.
Boeken met een groep van vijf of meer? Dan krijgt iedereen de eerste vrije val sprong gratis.
Bovengenoemde bonussprongen zijn persoonsgeboden, niet uitwisselbaar.

 

Saaie lettertjes

Voor je aan de opleiding begint moet je een paar dingen weten.

 

Voor wie?

– De minimumleeftijd om deel te nemen aan de opleiding is 16 jaar. Onder de 18 jaar heb je een
handtekening van beide ouders of verzorgers nodig.
– Het maximale lichaamsgewicht is 100 kilo. Overleg met ons als je iets meer weegt.
– De maximumleeftijd voor deelname is in principe 60 jaar. Ben je ouder, overleg dan met de instructeur.

 

Waar en wanneer?

We geven de opleiding in ons clubgebouw op vliegveld Hilversum. Op vrijdagavond beginnen we om 19.00 uur met de lessen, die duren tot ongeveer 22.30 uur. Zaterdagochtend gaan we verder. Bij goed weer maak je aan het eind van die dag je eerste sprong. Houd er dus rekening mee dat je de hele zaterdag nodig hebt voor de opleiding en de eerste sprong. Je kunt zelf bepalen wanneer je je overige sprongen wilt maken. Wij bevelen echter aan om ook de zondag vrij te houden zodat je bij mooi weer nog een tweede of misschien zelfs derde sprong kunt maken.

Vul hier het inschrijfformulier in. Meer informatie opvragen kan via cursus@pcmn.nl. Heb je ooit eerder gesprongen en heb je een opfriscursus nodig, lees dan hier over de herhalingsopleiding.

 

Medische verklaring

Bij het begin van de opleiding moet je een pasfoto hebben en een geldige, door een arts ondertekende en gestempelde medische verklaring. Het formulier, waar ook de eisen op staan, is hier te downloaden.

 

Kleding

Neem voor de cursus stevige schoenen mee met een goed profiel die de enkels goed ondersteunen. Neem liever geen schoenen met veterhaakjes. Daar kunnen lijnen achter blijven haken. Zitten er toch haakjes aan je schoenen, dan moeten die met tape worden afgedekt.
Voor je sprong kun je een overall en helm van de club lenen.

 

Inlezen

PCMN heeft een mooie reader samengesteld voor de beginnende parachutist. Deze kun je hier alvast downloaden als voorbereiding op de opleiding.

 

Video

Deze video laat zien hoe de static-line opleiding en sprongen in zijn werk gaan

 

Ben je er klaar voor?

Inschrijven!